top of page

Varför du inte ska räkna kalorier – lita på din kropp!

Uppdaterat: 16 nov. 2021

Har du inte läst första inlägget om varför du ska räkna kalorier så finner du det här: Därför ska du räkna kalorier


Vad är en kalori?


En liten repetition för dig som väljer att först läsa detta inlägg före det andra. Innan vi går in

räkna kalorier

på fördelarna med att räkna kalorier så behöver vi gå igenom vad kalorier är.

Kalorier kan bäst beskrivas som energi och vår kropp behöver det för att fungera. Det går åt kalorier för så grundläggande kroppsfunktioner som att andas eller tänka.




Officiellt så uttrycker man energi i mat i kilojoule (kJ, man uttrycker det också i kilokalorier (kcal). En kcal är lika med 4.184 kJ. Den vetenskapliga definitionen av en av en kcal, är den mängd energi det tar att värma upp ett kilogramvatten en grad Celsius från säg 15 ° till 16 °. En kilokalori (kcal) är lika med 1000 kalorier.


Exempel: en morot motsvarar vanligtvis 25 000 kalorier, eller 25 kcal. När man äter något så burkar man säga att det är kalorier ”in”. När man förbränner kalorier så säger man kalorier ”ut”. 30 minuter på löpbandet förbränner 300 000 kalorier, och i kalorier motsvarar det 300 kcal.

Du är inte en matematisk formel!

Viktnedgång

Diverse verk eller myndigheter (Livsmedelsverket) har gett oss olika riktlinjer på hur mycket vi bör äta för antingen gå upp eller ner i vikt. Men tyvärr verkar inte det alltid fungera då våra kroppar fungerar olika. Det har gjort flera forskningsförsök där man både ätit för mycket eller för lite mat, där det har visats att människor går upp eller ner i vikt i olika grad trots att man erhållit likvärdigt kaloriöverskott eller underskott.


I ett berömt experiment där forskare gav sexton unga män och kvinnor ett kaloriöverskott på 1000 kalorier om dagen under åtta veckor var förväntningarna såklart att alla borde öka i vikt med 7 kilo. Utfallet blev dock ett annat, det var endast 1 av dom 16 testpersonerna som ökade med 7 kilo övriga ökade i snitt med 4,5 kilo, och en ökade endast med 1,5 kg.


Så av allt att döma, som vi redan vet, är vi alla olika och våra kroppar hanterar kalorier på olika sätt vilket kan stavas metabolism.



Varför ska du inte räkna kalorier?


För att gå rakt på sak, varför du inte ska räkna kalorier:


1. Näringsetiketten ljuger


Va, tänker du – stämmer inte näringsinnehållsförteckningen som är på baksidan av paketet? Nej, precis så, lagarna tillåter en felmarginal på 20%, vilket kan väldigt olyckligt ju mer kalorier du äter. Det betyder att om du äter ett mellis som innehåller 100 kalorier så kan det tekniskt sett om du har otur innehålla 120 kalorier, men har du tur så är det bara 80 kalorier. Äter du en lunch/middag med 500 kalorier, så kan du få i dig hela 600 kalorier.


2. Vi tillgodoräknar oss inte alla kalorier – vi vet inte hur våra kroppar reagerar


Kalorierna struktur och hur många kalorier du får i dig beror allt från hur din mat bearbetas till hur mycket fibrer den innehåller. Även bakterierna i din tarm kan spela en roll i hur du smälter mat och hur många kalorier du får från den.


Till exempel kommer du att absorbera fler kalorier från kokt kött jämfört med rått och jordnötssmör jämfört med hela jordnötter. På grund av storleksskillnader varierar en sötpotatis i kalorier från en annan innan du ens tar den från hyllan i affären. Absorberade kalorier är en komplex verksamhet som är ljusår bortom alla appar för att räkna kalorier på marknaden.


3. Att fokusera på kalorier kan innebära att vi utesluter hälsosam mat


Detta är ofta fallet när det kommer till fett, som per definition har mycket kalorier per gram ( 1 gram fett innehåller 9 kalorier, medan 1 gram protein innehåller 4 kalorier). Således utelämnar vi ofta mat med hög fetthalt på grund av dess höga kaloriinnehåll utan att för den delen ta hänsyn till vilka hälsofördelar vi kan få av att konsumera det.


Mat med hög fetthalt kan få oss att hålla oss mätta längre, absorbera antioxidanter från grönsaker och få i oss nödvändiga näringsämnen. (Detta är mycket viktigt för gravida kvinnor som kan få brist på viktiga hjärnbyggande näringsämnen om de begränsar fettet.)


Ett test som du kan göra är att helt ignorera kalorimärkningar, särskilt på riktiga livsmedel som är naturligt höga i fett som kött, fisk, ägg, ost, smör, avokado, oliver, nötter och frön.


4. Du kan komma att ignorera hungersignaler


Genom att enbart fokusera på kalorier istället för kvaliteten på maten du äter och din hungernivå innan du äter kan orsaka en obalans i din kropp. Det du gör är att du inte lyssnar på vad din kropp behöver.


Oavsett om du äter bara för att du "har kalorier kvar", även om du inte är riktigt hungrig, eller om du inte äter bara för att du har "gått över" ditt dagliga kaloriintag, gör du samma sak du lyssnar inte på vad din kropp behöver och vad den försöker berätta för dig.


5. För att vara ärlig – du har ingen aning om ditt kaloribehov…


Syniskt - För att helt korrekt räkna kalorier måste du veta din ämnesomsättning, eller din kropps förbränningsnivå. Och såvida du inte har gjort indirekt kalorimätning, där sannolikheten för detta är ganska liten – vad det innebär är att du har legat med en mask påkopplad till en mycket dyr maskin under en längre tid för att mäta ditt syreintag och koldioxidhalt vid utandning – så syniskt så spelar du verkligen med godtyckliga siffror (vilket i sig kan vara ok för dig). Och även denna metod är inte helt korrekt.


Men om vi ska vara ärliga mot oss själva så kan uppskattandet av antalet kalorier du får i dig på en dag via ekvationer och appar vara bra men det är och förblir fortfarande en uppskattning. Om maskinen kan ha fel, varför låta en app eller ekvation avgöra hur mycket du ska äta?


Istället för att räkna varje kalori du äter och hoppas på att du går ner i vikt, prova detta istället.


Välj mestadels färska, hela livsmedel när du handlar mat, och se det som att äta mat, inte kalorier. Försök så gott du kan att se på din kost som en helhet istället för summan av dess delar.


Vad betyder detta - fokusera på hälsosamma saker som grönsaker, frukt, fullkorn och magert protein, och det innebär också att äta medvetet.


Om du mestadels äter en balanserad kost kommer din kropp med största sannolikhet att svara genom att hitta sin balans och ingen kaloriräkning krävs, börja lita på kroppen istället för tekniken.


För att summera våra tankar kring varför du inte ska räkna kalorier….


Börja fokusera på kvalitativ mat stället för kvantitativt, fokusera på det som håller dig mätt längre och undvik inte hälsosam mat bara för att det är ett högt kaloriinnehåll. Börja ät mat och inte kalorier och börja lita på din kropp. Kom ihåg att kalorier är uppbyggda på olika sätt liksom våra kroppar.


Ät mat och inte kalorier


//Vilgott

2 visningar0 kommentarer
bottom of page