top of page

Räkna kalorier – Varför du ska räkna på kalorier och varför du inte ska räkna kalorier.

Förvirrat, med två budskap i en och samma rubrik?


Räkna kalorier

Ofta har man funderat på att börja räkna kalorier och om det bara har stannat vi en tanke så känner vi sannolikt någon som har gjort det. Syftet med att räkna kalorier är nästan alltid att få koll på hur mycket energi (kalorier) man får i sig på en dag. Man kan nästan säga att varför man börjar med att räkna kalorier är för att min vill gå ner i vikt och inte upp i vikt.


Vi kommer att i två artiklar kommande vecka skriva om ämnet ”räkna kalorier”. Det finns alltid två sidor av myntet, ena sidan förespråkar att man ska räkna kalorier och vinster med att göra det sedan finns det andra sidan som hävdar att man ska sluta räkna kalorier. Vi kommer därför att skriva två artiklar där vi belyser båda ämnen så får du själv bestämma och väga för och nackdelar emot varandra – och därigenom komma fram till din egen slutsats kring varför du ska eller varför du inte ska räkna kalorier.


Vad är en kalori?


kalori

En kilokalori, eller kalori (kcal) har sitt ursprung inom fysiken och är ett mått på energi. Enkelt uttryck kan man säga – för att värma upp en liter vatten 1 grad Celsius så krävs det en kilokalori.

Fokusera på maten och inte kalorierna


Vi på Vilgott har en approach att vi föredrar att man hellre ska fokusera på att äta riktigt och kvalitativ mat och försöka minska sitt fokus på själva kalorierna. Även om kalorierna är viktiga som är den mer viktigt vilken mat vi stoppar i oss. Man behöver inte vara Einstein för att förstår att 100 kcal från ett äpple är bättre kalorier än 100 kcal från lösviktsgodis. Detta trots att det är lika många kcal. Läs våra övriga inlägg på vilgotts tankar.


Vi ses nästa vecka!


//Vilgott

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page