top of page

Det bästa sättet att gå ner i vikt

Hur går du ner i vikt och vart ska du börja?


Nyttig mat

Det är sen gammalt att man ska äta mindre för att gå ner i vikt, vilket säger sig själv. Förbränn mer kalorier än du äter så går man ner i vikt, enkelt va?


Men det är inte så enkelt, desto stora problemet med att äta lite kalorier är att man oftast går hungrig och i slutändan så tar vår instinkt över och vi äter oss mätta, oftast övermätta.


Om man inte vet vart man ska börja så kan man enkelt säga att man ska undvika socker och stärkelse, så som bröd och pasta. Vissa hävdar även att man ska undvika potatis, då den också innehåller stärkelse men potatisen är faktiskt en bra kolhydrat, där du kan äta mycket för lite.


Mindre kolhydrater ökar chansen för viktnedgång


Det är möjligt att tappa kilon på vilken kost som helst, sen verkar vissa typer av kosthållning göra det lättare och andra mycket svårare.


Att äta mindre kolhydrater och följa en lågkolhydratkost kan få oss att vilja äta mindre. Om man följer en kost med lägre kolhydrater så kan man komma till stadiet att man tappar kilon utan att behöva räkna kalorier. Det föder vårt uttryck, ”stop counting calories, make every calorie count”.


För oss på Vilgott betyder det att varje kalori ska räknas men också att varje kalori ska bidra till ökad mättnadskänsla och därigenom äter du mer för mindre.


Lågkolhydratkost ökar också metabolismen, vilket kan bidra till att du går ner i vikt.


En studie visade på att personer som följde en kost som var baserad på lågkolhydratkost fick en mycket mindre minskning av den totala energiutgiften (kalorier förbrända inom en 24-timmars period) jämfört med fettsnål kost under viktstabila förhållanden. Det är en på hela 300 kalorier.


Vad är 300 kalorier? En av professorerna bakom studien menade att det motsvarar en timmes måttlig hård träning. Vem säger nej till att inte träna och ändå förbränna ett kalorier motsvarandes ett pass?


Det som händer är helt enkelt att en lågkolhydratkost bidrar till att öka vår förbränning. Det finns nya studier som påvisar denna metaboliska effekt, där personer som följer en sådan kost förbränner mellan 200-500 extra kalorier per dag.


Så genom att hålla en kost med låg kolhydratnivå så kan man helt enkelt gå ner i vikt snabbare.


Ät bara när du är hungrig

Hälsosamt vegetariskt

Visst låter det enkelt, ät bara när du är hungrig?


Vi har alla varit där, men det är svårare än vad det låter och oftast ställer man sig frågan, hur många mål ska jag äta om dagen?


Vissa hävdar att man ska äta 5 gånger om dagen medan andra hävdar 3 gånger om dagen. Däremellan äter vissa mellanmål. Ett enkelt svar är, gör det som passar dig bäst, vissa äter frukost andra gör det inte. Bara för någon annan äter frukost behöver du inte äta frukost. När det gäller mellanmål så gäller samman princip som ovan, men om man gärna vill äta det så kan det vara en idé att lägga till mer protein eller matvaror som är fiberrika.


Det finns viss evidens för att småätande och mellanmål är en mindre bra idé om du vill gå ner i vikt. Här vill vi skilja på småätande och mellanmål, där mellanmål är ett riktigt mål medan småätande är något som vi gör sporadiskt och kanske inte ens märker att vi gör (mer om det i kommande inlägg). Hur många gånger om dagen går man inte till kylen och kollar ifall det finns något att äta?


När det kommer till proteinintag när man ska gå ner i vikt påvisar många studier att ett ökat intag av protein minskar hunger och matintag. Så nästa måltid du äter kan du våga testa en kombination av låga kolhydratnivåer tillsammans med högt proteinintag.


Ät riktigt mat för att gå ner i vikt


Det bästa sättet för viktnedgång är att äta riktig mat. Fokusera på mat som alltid har funnits bland oss och som vi alltid har ätit genom historien: grönsaker, ägg, smör, oliver, nötter och kött/fisk (om man inte är vegetarian).


Något man bör undvika är speciella produkter som egentligen är fulla av kolhydrater. Det är enkelt att man börja snegla mot produkter som erbjuder sockerfria alternativ, så som kakor och bröd. Därför bör du ha som regel att titta på innehållsförteckningen för att undvika att gå i fällan av att äta för mycket kolhydrater trots att du äter ”low-carb”.


Något som ofta också kommer upp är diverse piller för viktnedgång. Det finns inga genvägar till viktnedgång men framför allt till en hållbar viktnedgång.Mindre måttfullhet mer kvalitet


Gå ner i vikt med bra mat

Avslutningsvis, tror vi mer på kvalitet än på måttfullhet, precis som vi skrev i vårt förra inlägg snabb lunch – en genväg till nyttig mat, så är vi övertygande om att man hellre ska lägga till nyttig mat för att låta den successivt ta över vår befintliga diet.


Sen finns det många sätt att snabbt gå ner i vikt på, men är det hållbart? Vi tror på långsiktighet annars riskerar vi att hamna i jojo-träsket. Vi är övertygande om att det inte finns några genvägar, det är en lång resa och under den tiden bör vi fokusera på mat med kvalitet, med högt proteininnehåll men framför allt mat med lågt kolhydratvärde. Men bara för att vi ska äta lite kolhydrater så ska vi inte vara rädda för att äta kolhydrater, då detta är en av våra energikällor, det gäller och äta rätt sorts kolhydrater.


Det bästa är att äta hälsosam och riktig mat och gärna råvaror/produkter som har en så liten innehållsförteckning som möjligt.


Glöm inte att vi alla är olika och våra kroppar förhåller oss olika till olika mat.


//Vilgott


2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page